Geschiedenis

Belangrijke data

Eerste eigenaars, 'de Longchamps' genoemd
1450
Opbouwen van het Empire stijl Kasteel
1805
Amerikaanse kwartiers
1944
Kasteel herkend als vastgesteld erfgoed
2014

1450-1700 – Familie ‘de la Neuville – Longchamps’

De geschiedenis van het kasteel begint in de 15de eeuw. De eerste gekende eigenaar was Fastre de la Neuville, ook de Longchamps genoemd, die onder andere burgemester was van Borgworm in 1449. Het eerste kasteel (foto) werd toen gebouwd. Het bouwjaar is echter niet gekend. De Heren van Longchamps zijn de eigenaars gebleven tot het huwelijk van Anne-Françoise de Longchamps, de laatste met die naam, met Charles de Fabritius (1626-1685).

1700 – Familie ‘de Sélys Longchamps’

De dochter van Charles de Fabritius en Anne-Françoise de Longchamps, Marie-Catherine de Fabritius, trouwde in 1700 met Walthère de Sélys (1663-1711), die in 1699 Baron van Het Heilig Keizerrijk werd genoemd. In 1710 heeft het koppel het domein geërfd, dat dan het eigendom werd van de eerste 'de Sélys Longchamps', de voorouders van de huidige eigenaars.

1805-1815 – Opbouw van het empire stijl kasteel en creatie van het park

Michel-Laurent de Sélys Longchamps en zijn vrouw Marie-Denise Gandolphe, afkomstig uit Paris en kunstamateur, hebben het huidige kasteel laten bouwen. De parijse architect Aimé Dubois heeft een kasteel gecreëerd dat volledig in de empire stijl is gebouwd, wat uitzonderlijk is in België, maar dat ook goed past met de overblijvende bijgebouwen van het vroegere Renaissance kasteel. Het toppunt is de Napoleon's Tent, die de tent vertegenwoordigt waar Napoleon slaapte tijdens zijn campagne in Egypte. Het park in engelse stijl werd door de bekende landschapsarchitect Fuchs gecreëerd. Michel-Laurent en zijn zoon Michel-Edmond hebben een indrukwekkende verzameling van Noord Amerikaans en andere exotische bomen ingevoerd.

Tweede Wereldoorlog

Tussen 1940 en 1945, viel het Duitse leger het kasteel binnen voor een tijd, gevolgd door de Amerikanen bij de vrijlating van België. Van die periode, zijn onder andere de namen van de paarden in de oude stallen nog te zien...

Kasteel erkend als vastgesteld erfgoed

Na jaren of moeizame procedures, heeft Wallonië eigenlijk het Kasteel erkend als historisch & cultureel vastgesteld erfgoed. Voor de eigenaars is het een erkenning van de uitzonderlijke stijl van het kasteel en het park, die ze generatie na generatie hebben proberen te onderhouden.

Familieleden te onthouden